mandag 13. januar 2014

Hvor grønn går det an å bli?

Det blir jo bare viktigere og viktigere å tenke miljø. Når man er glad i å reise og reiser mye, ja da er det enda mer viktig å tenke på dette - synes ihvertfall jeg!


Telinetbloggen utfordrer reisebloggere til å komme med miljøvennlige reisetips, så da hiver jeg meg på utfordringen!

Jeg kunne ramset opp utallige tips som blir dønn kjedelig å lese, så derfor er mitt hotteste og beste tips: bruk sykkel!

Min aller første store utenlandstur forgikk på sykkel. Jeg og en venninne tok først ferje til Kiel og så tog til Bonn. Derfra syklet vi sydover langs vinranker og flotte vingårder. Vi sveipet innom flotte borger og slott og overnattet hjemme hos private familier. Tror nok ikke jeg tenkte veldig mye på miljø da jeg var 20 år og fersk feriesyklist, men denne ferien sitter fortsatt sterkt i minne som en av de beste ferieturene jeg har hatt. Nettopp fordi du kommer så tett innpå opplevelsene! Og det er 18 år og mange ferieturer siden den gang...


I fjellheimen her i Norge er bakkene seige og lange, utsikten er formidabel og det var overraskende lite trafikk...
Jeg har også syklet i Himalaya. Dette var ekstra spennende. Her tiltrekker du deg mange, nysgjerrige lokale og er du heldig å treffer på noen som kan engelsk, får du kanskje litt lokal informasjon om stedet også. 
(Her kan du lese mer om disse turene: Sikkim og Bhutan)

Skal du være ekstra miljøvennlig, velger du å feriere hjemme i Norge. Jeg har for et par sommere siden syklet fra Røros til Lillehammer og fra Kristiansand til Halden. Altså, Norge er vakkert! Ok, det er tungt til tider når du svetter deg gjennom bakke etter bakke. Oftest blir du premiert med en storslått utsikt på toppen, men tenk deg alle de andre fordelen med sykkelferie da:

1) Du risikerer å komme hjem fra ferie i bedre form enn da du startet. (Kommer selvfølgelig an på utgangspunktet...)

2) Du kan nyte den kaloririke desserten med god samvittighet.

3) Du kommer garantert i prat med masse hyggelige folk som lurer på hvordan det er å være på sykkelferie. 

4) Du vil kunne ta deg pauser på flotte naturskjønne plasser - som du garantert ville ha oversett om du suste forbi med bil.

5) Bagasjeplassen er minimal. Det er derfor begrenset med shopping. Du sparer miljøet og lommeboken! Fyll heller opp med minner! 

6) Du beveger deg mye saktere enn om du f.eks kjører bil. Du får derfor masse tid til å nyte naturen og om du trenger det: nok tid til refleksjon!


Sykkel på båt? Lett som bare det... Selv om sykkelen er tung, var det flust av frivillige som hjalp deg ombord.
Ok, du syns kanskje det høres litt ambisiøst å legge ut på en ren sykkelferie. Prøv deg med dagsturer først? Nesten uansett hvor du er i verden, er det noen som arrangerer sykkelturer eller leier ut sykler på time- eller dagsbasis. Selv har jeg syklet i bushen i Thailand og på storbyferie i Berlin. Jeg sjekker ihvertfall ut mulighetene der hvor jeg er...

Til slutt, jeg bare må komme med noen superenkle miljøtips som alle kan klare:

1) Er det virkelig nødvendig med rene håndklær på hotellet hver dag? Eller rent sengetøy så ofte som det skiftes? Flere og flere hoteller har små skilt eller lignende hengende på badet. Ønsker du å bruke håndklær og sengetøy på nytt, henges dette frem eller legges på sengen for å vise at du bryr deg om miljøet! Please - gjør dette hver gang fra nå av!

2) Der det anbefales å drikke vann fra flaske; kjøp en stor vannflaske/dunk (5 liter) og ha på hotellrommet. Fyll opp en egen medbragt drikkeflaske fra denne, så unngår du utallige småflasker og ekstremt mye unødvendig emballasje.

3) Velg kortreist mat! Dette innebærer at maten du spiser er lokal og derfor mer miljøvennlig enn om den har reist jorda rundt (ihvertfall flere mil om ikke annet). Og du stter den lokale bonden!

4) Planlegg heller en god og lang ferie istedetfor to korte! Spesielt hvis begge innebærer å fly! 

Så..., lykke til med planlegging av din neste, litt mer grønne ferie!

5 kommentarer:

 1. Jättebra tips!!! Håller helt med om att cykel är ett av de bästa sätten att resa:)

  SvarSlett
 2. Ja, absolutt! Det krever bare litt mer planlegging, men du sitter igjen med så mye, mye mer etter endt ferie!

  SvarSlett
 3. Mange flotte tips du kommer med! Det skal absolutt bare mangle at man prøver å gjøre reisen så grønn som mulig der man har mulighet. Spesielt om man reiser mye. Jeg prøver for eksempel å reise mest mulig med tog (i stedet for f.eks. fly) dersom det er mulighet for det. Men det blir jo dessverre en del flyreiser også..

  Sykkelferier er kjempegøy! Har syklet i f.eks. Frankrike og Kina, og gjør det svært gjerne igjen. Har en drøm om å engang sykle Norge på langs også... :P Vandreferier er jeg også en stor tilhenger av.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tog er igrunn veldig behagelig - da kan man nyte naturen som suser forbi og kanskje lese en god bok:)
   Norge på langs er også en tanke som har slått meg! Vi har så mange gjemte perler i dette landet!
   Jeg drømmer om å vandre i Nepal og håper det kan bli min neste store ferie (hvis ikke skal jeg på vandreferie i Peru i 2015).

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett