onsdag 16. april 2014

Polarhelt om dagen - dronning om natten

Vi våkner tidlig på Lågaros også..., men vi tillater oss å bare bli liggende en stund. Ingen frokost som serveres kl 08:00 her. Innen vi står opp har de første allerede dratt. Vi nyter en frokost i sakte tempo, smører ski, rydder og vasker hytta og forlater den ca 11:30. Dagens etappe er 20 km, så det er lov å starte litt sent. I tillegg er dette en etappe med mer nedover enn oppover.

Stua på Lågaros - god plass til mange!
Bildet over og under viser kjøkkenet.
Et typisk 4-manns rom

Under frokosten diskuterte vi nøye dagens smørevalg. Vi blir enige om at vi smører et tynt lag isklister i bunn, og et lag blått oppå. Det er mildere i dag, solen er borte og det er meldt noe nedbør, så vi vet ikke om dette treffer, men vi må jo bare prøve.

Vi er de siste som forlater hytta, og sørger derfor at den er låst før vi går.
Farvel og takk for denne gangen Lågaros! Nok en hytte i samlingen.

Innen vi har kommet i gang, har det begynt å blåse en del. Det er fortsatt ok sikt, og jeg skuer fortsatt etter villreinen. Eieren av de 4 søte hundene kunne fortelle at han hadde sett 2 villreinflokker. Den ene var så stor at han anslo flokken til å være på flere tusen dyr. Dærsken du...! Jeg vil også se...!!! Han sa de bare pluselig dukker opp fra intet og forsvinner ofte like fort. Han har i tillegg hundene som værer reinen, så han sa at uten de hadde han nok ikke sett den minste flokken han møtte på.

Selv om det er surt og kaldt, må vi ha pause. Dagens etappe er drøye 5 timer, og da må energilageret fylles opp underveis. Når du er på en vidde, så er det vanskelig å finne et sted å sitte i le. I sekken har vi nødbivuakk eller vindtelt som det også kalles. Denne er perfekt å bruke som levegg. Vi rigger derfor denne opp og det er akkurat plass til 3 hvis vi setter oss tett i tett. Akkurat nå får du litt følelsen av å være på ekspedisjon. Det gjelder å holde på vottene når du tar de av, de blåser fort bort hvis du er uoppmerksom (og det er derfor du alltid skal ha med deg ekstra votter, lue, hals etc i sekken).
En vindsekk gjør nytten sin.
Skikkelig følelsen av å være på ekspedisjon (tror jeg da, for jeg har jo ikke vært ekspedisjon egentlig...)!

Dagens matpause blir naturlig nok ikke like lang som når solen skinner, så vi pakker ned stæsjet og kommer oss videre.

Vel fremme på Mårbu blir vi møtt av en kjempehyggelig vert som ønsker oss velkommen. Kari og jeg så heldige å få utdelt det siste 2 mannsrommet, så fullt er det faktisk her denne helgen. Senere kommer jeg i prat med flere og jeg skjønner at DNT har en fellestur hit samtidig som det er en stor kitegruppe her.

Du er ikke alene - og alle vil ha tørre sko!
Før vi gjør noe som helst, må vi ha litt afterfjellski. Vi setter oss ned i første og beste stol og slukker tørsten med Radler (selvfølgelig!). Det er folk overalt og du kommer fort i prat med noen. Samtalen dreier seg naturlig nok om hvor du har vært og hvor du skal og hvor lenge du skal gå på tur... Og gud hjelpe meg så mange sprekinger som er til fjells. For noen er en hytte målet for dagen, mens andre tar lunsjpausen sin på samme hytte for så å haste videre. Sånn gjør ikke jeg det. Jeg er som sagt hyttesamler og vil helst bo på alle, så jeg er superfornøyd med å gå fra en hytte til en annen på en dag. Og så er jeg på tur, altså tuuuuur - dette skal nytes, så da får jeg heller somle litt og stoppe opp å fundere over hvor villreinen har gjemt seg denne dagen.

Martin forteller meg at vi sover på det samme rommet som Dronning Sonja sov på da hun en gang var på tur her! Og det er det eneste rommet hvor det finnes en leselampe over den ene sengen. Stas - tenk å få sove på samme rom som selveste dronningen har sovet på da!

Dagen etter skal vi bare tilbake til bilen og kjøre hjem til Oslo. Dagene på fjellet går så altfor fort, og jeg drømmer om en skikkelig langtur på fjellet. 10 dager.... MINST! Kanskje jeg kan få det til neste år? Joda, neste år - da blir det langtur!
Hopp og sprett og tjo og hei... oppvarming før vi begynner på siste skitur for i år!

PS. Dagens ski var perfekte - ikke en eneste smørestopp underveis og de satt som spikra der de skulle i snøen!

Dagens etappe i tall:
20 km
Lågaros 1290 moh
Mårbu 1130 moh

Jeg ønsker deg med dette en super påske - om den er på fjellet, ved sjøen eller i byen,... eller kanskje i det store utland! Uansett, kos deg!!!

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Takk for det! God påske til deg også!

   Slett
 2. det der er så langt i fra min verden som overhodet mulig (du må betale meg for å ta på ski og frivillig komme i kontakt med snø!), men kanskje det er nettopp derfor jeg synes det er moro å se bilder og lese fra turen din? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. He he... så bra at du liker å lese om det da - og som du skjønner, ikke la meg planlegge en felles bloggtur - det kan fort bli katastrofe for noen!

   Slett
 3. Å vad mysigt!! Härligt med skidtur!! Fina inspirerande bilder!
  Kram från Skottland

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det! Jeg setter heldigvis like stor pris på alle årstider, og det beste med vinteren er disse fjellskiturene!

   Slett