onsdag 5. mars 2014

Bruk vettet!

Det finnes flere regler for hvordan du skal bruke vettet - du har fjellvettregler, sjøvettregler og selvfølgelig reisevettregler. På UD sine sider finner du reisevettregler som omfatter din sikkerhet på tur. UNESCO har også utarbeidet reisevettregler for deg som turist, og de syns jeg faktisk var så viktige for oss som reiser veldig mye (vel, for alle reisende forsåvidt da...), så derfor vil jeg ta for meg de her:

 
Sjekk nøye hva du tar med deg i bagasjen hjem. Er det ulovlige antikviteter eller reproduksjon?
1. Vis respekt for natur- og kulturarv
Ofte er kulturen og miljøet det mest verdifulle lokalbefolkningen har å dele med deg. Handel med ulovlig antikviteter eller suvenirer som kommer fra truede dyrearter og planter er straffbart, både for selger og kjøper.

2. Ta hensyn til lokal skikk og bruk
Være ydmyk når du besøker et privat hjem. Lær den lokale måten og hilse på og lær gjerne litt av språket. Vis respekt i ditt valg av bekledning når du besøker et hellig sted. Benytt gjerne en lokal guide.

3. Ta deg god tid
Høflighet og tålmodighet åpner ofte døren til positive opplevelser og vennskap. I mange kulturer anses hastverk som dårlig manerer.

4. Spør om lov før du tar bilder
Vis respekt for andre mennesker uansett alder og utseende. Som reisende er du gjest. Unngå å fremprovosere sinne. I de fleste kulturer mister man ansikt hvis man ikke klarer å beherske seg. Det er pinlig for begge parter.

5. I en god handel er begge parter vinnere
Bruk humor. Vær tålmodig. Husk at begge parter skal tjene på handelen. Utnytt ikke motpartens fattigdom. Det er ikke alltid prisen som er viktigst.

6. Gi ikke penger til tiggende barn
Gi heller til foreldre, lærere eller lokale humanitære organisasjoner. Barn som tjener penger på å tigge forsømmer ofte skolen og mister dermed muligheten for utdannelse.

7. Kjøp lokale produkter
Du støtter den lokale økonomien og er medvirkende til å holde tradisjoner og håndverk i live.

8. Støtt opp om lokale miljøaktiviteter
Velg reise- og utfluktsarrangør som arbeider aktivt med å forbedre miljøet. Hvis en miljøansvarlig utflukt/reise koster litt mer, går ofte et beløp til miljøarbeid.

9. Spar på naturressursene
Bruk dusj i stedet for badekar og slå av vannet mens du såper deg inn. Begrens bruken av aircondition. Om mulig, sorter avfallet. La ikke motoren gå på tomgang. Følg stier og veier og besøk lokale naturparker.

10. Reis gjerne i lavsesongen
Dermed er du med på å begrense miljø- og kulturbelastningen i det området du besøker. Lokalbefolkningen har ofte bedre tid i lavsesongen og er derfor ofte mer imøtekommende.


3 kommentarer:

 1. Flott. Denne kan vi godt terpe på, jeg skal legge den ut senere, jeg også. Bra, Elisabeth!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er nok kanskje ikke i fokus når man er reiseklar eller på reisefot, men bør absolutt friskes opp før hver tur!

   Slett
 2. Mycket bra information och tips!! Värdefullt att tänka på när man är på resande fot!

  SvarSlett