mandag 31. mars 2014

Oukla shahia

Oukla shahia betyr god appetitt på marokkansk! Omtrent det eneste jeg lærte meg på dette språket... sikkert fordi jeg er litt...nei, veldig opptatt av god mat.


Så, denne dagen skal vi lære å lage marokkansk mat. Vi tilbringer formiddagen på Riad Chorfa og det hele starter med en tur til grønnsaksmarkedet. Vår jobb er å plukke ut dagens ingredienser; aubergine, løk, gulrot, tomat, agurk, persille, sitron..., for så å gå 10 skritt over plassen til slakteren. Her henger hele dyrekropper ned fra taket og du lurer kanskje litt på hvor hygienisk dette egentlig er... men jeg har reist en del og det går jo stort sett bra, så det er bare å krysse fingrene denne gangen også. Vi får med oss både oksekjøtt og kalkunkjøtt fra slakteren og så bærer det tilbake til rijaden.

Det er ikke så veldig langt å gå, men når 15 bloggere og 1 fotograf (det kunne lett se ut som 16 fotografer) går igjennom et så spennende området med 1000-vis av motiv, så sier det seg selv at det kan gå noe tregt - til guidens store fortvilelse (selv om han holdt maska veldig godt!).

På veien stopper vi opp for å handle det lokale brødet fra en bitteliten salgsbod. Mon tro om denne damen faktisk hadde bakt dette selv før frokost? Uansett, alltid veldig ferskt og godt.

Så, cooking time! Først skal alle grønnsaker skrelles og kuttes opp, og det var i hovedsak vår jobb. Når dette var gjort, var det egentlig bare å følge godt med. Det var egentlig såre enkelt: du tar de oppkuttede grønnsakene (ikke alle i samme gryte da...) i en gryte med masse spennende krydder, tilsetter litt vann og lar det koke lenge...

Vi lagde blandt annet en auberginegryte som egentlig var min favoritt. Kanskje fordi jeg aldri har fått dreisen på bruken av denne grønnsaken her hjemme.
Her er tomat- og agurksalaten straks ferdig.

Så akkurat denne oppskriften vil jeg dele med dere:
1 aubergine
1/4 kopp fersk koriander
1 ss paprikapulver
1 ss spisskummin
3 fedd finhakket hvitløk
1,5 ts salt
1/4 kopp olivenolje 
1/3 kopp vann
Tilsett litt cayennepepper og friskpresset sitron etter smak

Skrell auberginen og del opp i passe, små biter. Putt rett og slett alt i en gryte med krydder, vann og olje og la det putre med lokk. Etter ca 30 minutter moser du auberginene og lar det fortsette å godgjøre seg. Denne porsjonen er altfor liten (2 personer), så når du først er igang, lag myyyyye. Like god varm som kald og serveres som tilbehør eller som egen rett på et tapasbord.


(men når maten endelig var ferdig, så var jeg så sulten at jeg ikke rakk å ta bilde av selve retten før den var spist opp....)

Her er min delvis selvlagde lunsj: agurk- og tomatsalt, varm gulrotsalat, aubergingryte, biffspyd og lokalt brød... nam nam!

Skal du til Marrakech (eller egentlig hvor som helst i verden), vil jeg på det sterkeste anbefale å delta på et matlagingskurs. Du trenger ingen forkunnskaper i det hele tatt - egentlig vil jeg si kurset er mer til inspirasjon. Du lærer enkle grep og triks, og vips har du en lokal spesialitet. Det har ikke så mye med kunnskap eller erfaring på kjøkkenet å gjøre, men mer med å lære seg bruk av krydder og kanskje lokale grønnsaker...

Mens maten står å godgjør seg på ovnen, dovner vi i hver vår stol eller fotograferer rundt... vi får også en liten innføring i hvordan vi tilbereder den lokale mynte teen. Og her fikk jeg se noe jeg helst ikke ville se: mengden sukker de har oppi!!! Noen ganger syns jeg teen kan være litt i søteste laget, og det er ikke rart når jeg ser de gigantsukkerbitene de dytter oppi. Så mange at det nesten ikke ble plass til mynten... Djiiiizzzezzz!!!! Aller helst liker jeg å drikke te uten sukker, og heldigvis kan du be om det flere steder.


Dette var en av 3 skilpadder som bodde på rijaden - klart det vanket litt lunsj på de også...
Det ble også tid til å nyte god, kald rosevin mens vi ventet. Og det er absolutt ikke feil på ferie...Så etter gårsdagens omågjøreåseflestmuligebygningerdag, så passet denne dagen meg mye, mye bedre! Litt mer sånn marokkansk tempo egentlig!

Så, ja.... Oukla shahiha!!!Turen er sponset av Sahara experience og Visit morocco i samarbeid med Norske reiseblogger

10 kommentarer:

 1. Mmmm.. dette så godt ut :-) Og så mange fine farger! Oppskriften må prøves :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er perfekt nå som grillsesongen starter... og det var like godt som det ser ut som - kanskje enda bedre også!

   Slett
 2. Herlig, herlig! Må prøve noen av oppskriftene her hjemme snart altså! :D Ser ut som du og Lumix GM1 har fungert godt ilag ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den auberginegryta skal testes ut her hjemme veldig snart... den var rågod! Og jeg og GM1 kan bli veldig gode venner kjenner jeg :)

   Slett
 3. Det var en veldig fin opplevelse og vin var god også.... ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den vinen smakte veldig godt etter hard jobbing med grønnsakene!!!

   Slett
 4. Underbart!! Vilka fina bilder! Det känns nästan som man är i Marrakesh!! Man kan nästan känna doffterna av all god mat....

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :-) Noen ganger er det synd ikke bildene kunne kommet med både lukt og lyd - for en effekt det ville gitt!

   Slett
 5. Det var veldig yummy! Jeg tror jeg må planlegge en marokkansk aften snart her hjemme, kjøpte jo med en del krydder og slikt! Må finne ut hva jeg kan bruke harissa til, blir sikkert noe med couscous!

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres ut som Marokkans aften er en god ide! Jeg kjøpte også harissa - jeg tenkte faktisk prøve den i aubergingryta jeg:-)

   Slett